Mam takiego serwera i nie mogę sobie poradzić z ustawieniem usług terminalowych. Mogą zalogować się tylko dwaj użytkownicy, następni nie są wpuszczani.
Sprzętowo jest to zainstalowane na jakiejś chmurze VMWare u operatora gdzie wykupiliśmy sobie takiego serwera.
Serwer instalowany na czysto, aktywowany, zainstalowane wszystkie poprawki. Jest kontrolerem domeny, piszą że niezalecane ale będzie obsługiwał w porywach do 5 użytkowników więc chyba nie ma to większego znaczenia.
Więc instaluję rolę "Usługi pulpitu zdalnego", wybieram "Host sesji usług pulpitu zdalnego" i "Licencjonowanie usług pulpitu zdalnego". Zaznaczam "Nie wymagaj uwierzytelniania na poziomie sieci' (klientami będą stacje od 2000 wzwyż). Wybieram tryb licencjonowania na użytkownika bo, takie mam kupione licencje. W wybieraniu grup z prawem dostępu nie mogę wybrać grupy "Użytkownicy pulpitu zdalnego" chociaż grupa jest i są dopisani do niej użytkownicy i tych użytkowników widzę w tym oknie razem z grupą administratorzy. Konfiguracja zakresu odnajdowania... zaznaczam "Ta domena". Restart 2 razy nie wiem czemu.
Po dodaniu roli instalator zgłasza mi błąd "Próba skonfigurowania składnika Host sesji usług pulpitu zdalnego nie powiodła się (kod błędu: 0x80004005) W wyniku wywołania składnika modelu COM został zwrócony błąd HRESULT E_FAIL"
W Managerze Licencji aktywuję serwer licencji, dodaję moich 5 klientów na użytkownika. Licencje pojawiają mi się z "Program licencjonowania Otwieranie" Łączna liczba 5 wygasa nigdy. Host sesji usług pulpitu zdalnego jest w trybie "Pulpit zdalny do administracji" I tu zaczynają się schody. Chcąc zmienić tryb wchodzę ustawiam na użytkownika, komunikat że do rejestru wprowadzono zmiany lecz aktywna sesja nie zostaje zmieniona. I zostaje to co było. Restart czy wylogowanie niczego nie zmienia.
Próbowałem zmienić polisami, udało przestawić się licencjonowanie na użytkownika, lecz według mnie to nie działa. Dalej są wpuszczani tylko 2 użytkownicy, każdy następny chce rozłączać zalogowanych. Analizator najlepszych rozwiązań zgłasza mi coś takiego "Problem:Grupa Użytkownicy pulpitu zdalnego na serwerze hosta sesji usług pulpitu zdalnego nie zawiera żadnych użytkowników domeny ani grup domeny." Chociaż grupa zawiera tych użytkowników. W zasadach lokalnych grupa ma możliwość logowania do pulpitu zdalnego.
Po odinstalowaniu usług terminalowych sytuacja jest taka sama jak po zainstalowaniu. Wygląda tak jakby serwer nie przestawiał z licencjonowania (do administracji 2 użytkowników) na licencjonowanie na User CAL
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie, co wykonałem nie tak.
Edytowano 2 razy. Ostatnio 2012-02-10 09:28:46 przez dzuk.