Tagi na forum.

Windows 14206 SQL Server 2132
sieci 6796 Windows XP 1922
SQL 6578 Outlook 1838
SBS 3868 Uprawnienia 1777
Windows 2003 2781 IIS 1636
Windows Server 2588 Office 1516
DNS 2315 Skrypt 1499

pokaż wszystkie tagi na forum

WIN 2008 KRA key recovery

mailtest5 2012-02-22 23:54:06
0

Witam, mam takie pytanie/problem:

Jest sobie CA na 2008. Mam konto kra do odzyskiwania kluczy oraz konto certadmin do exportu pliku blob.

Jeżeli użytkownik otrzyma certyfikat, jego klucz zostanie zarchiwizowany i powiedzmy po roku chcę odzyskac klucz prywatny uzytkownika to wykonujac polecenie certutil -getkey serialnumber c:\test.blob, to w wyniku otrzymuje min.  recipient info wskazanie na konto kra i numer seryjny certyfikatu kra np ...001.

Jeżeli teraz po w/w roku od daty wystawienia certyfikatu dla użytkownika, certyfikat kra musial zostac odnowiony, to nowy certyfikat bedzie mial inny nr seryjny czyli np ...029. W konfiguracji CA (key recovery agent certyficates) jest teraz tylko ten jeden zaktualizowany certyfikat kra z nowym numerem seryjnym.

Jeżeli chcę wyeksportować klucz prywatny kontem kra (tym z zaktualizowanym certyfikatem) to otrzymuje błąd, gdyz nie posiadam (ca nie posiada certyfikatu z numerem seryjnym ...001).

Jeżeli natomiast chcę wyeksportowac klucz użytkownika mającego przypisany ten nowy numer seryjny z certyfikatu kra, czyli ...029 wszystko idze bez problemu.

I tu zasadnicze pytanie: jak ustawic konto kra/CA/certyfikaty kra, aby za rok, dwa, pięć można było uzywać tego samego konta kra wraz z nowymi certyfikatami do odzyskiwania kluczy uzytkowników mających przypisane różne numery seryjne certyfikatów kra.

Czy wystarczy że w key recovery agent certyficates będę mial wszystkie certyfikaty - nawet te z przed dwóch czy pięciu lat posiadające status "expired"

Dzieki za pomoc.

tagi: Windows 2008

Udziel odpowiedzi

Treść wpisu:

Zaloguj się lub Zarejestruj się aby wykonać tę czynność.

Idź na górę strony