Szukałem na forum ale nie znalazłem podobnego wątku.Jak najlepiej podzielić i zorganizować dyski w Raid 1 aby działało to sprawnie przy założeniu, że do dyspozycji jest tylko taka konfiguracja sprzętu, która w ciągu najbliższego roku nie ulegnie modernizacji?Pytanie na chwilę obecną jest czysto teoretyczne aby rozpoznać na co zwracać największą uwagę w takich przypadkach dysponując takim a nie innym sprzętem i jego przeznaczeniem.
Sprzęt HP ML110 G6 (specyfikacja jak na stronie producenta lub tutaj) z: - 4GB RAM - 2 x 500GB HDD w Raid 1 (programowy lub sprzętowy kontroler Raid HP P212 z 256MB cache Raid 0,1,10,5 i podtrzymaniem bateryjnym) -
Windows Server Foundation 2008 R2Przeznaczenie: - programy z pakietu Insert GT - serwer plików i drukarek - serwer intranet WWW (IIS lub Apache,
PHP, Joomla, SugarCRM) - serwer poczty (hmailserver, squireilmail) - serwer bazy
SQL 2008 Express ilość baz 100 (rozmiar średni 150MB), serwer MySQL (2 bazy) - ilość użytkowników 8 - praca w grupie roboczej (bo 4 stanowiska z
Windows XP HE i 4
Windows XP PRO) - kopie zapasowe wykonywane na dysk zewnętrznyCzy wyodrębniać dla każdego typu danych osobne partycje (porządek, szybsza defragmentacja,
bezpieczeństwo)? Jaki wybrać rozmiar klastra (standardowy a może większy) i systemu plików (zawsze
NTFS a może inny)?Czy rozdzielić na kilka partycji:
c: ntfs 4KB (100GB) system + programyd: ntfs 8KB (~38GB) pliki tymczasowe, sterowniki, instalkie: ntfs 64KB (100GB) bazy
SQL - tylko pliki baz bo ich silniki na c:f: ntfs 64KB (12GB) plik wymiany - pomyślałem, że będąc w połowie dysku coś to dag: ntfs 8KB (100GB) www, pocztah: ntfs 4KB (150GB) pliki użytkownikówczy zrobić tylko 2?c: ntfs 4KB (100GB) system + programyd: ntfs 8KB (~400GB) reszta z podziałem na kategorie w osobnych katalogach