Witam
Chciałbym poznać Wasze opinie oraz prosić o podzielenie się doświadczeniami w kwestii używania tabletów/smartfonów w pracy administratora.
Konkrenie chodzi mi o przydatność tych urządzeń niekoniecznie w codziennej pracy, a raczej w sporadycznym użyciu, gdy jesteśmy poza firmą (załóżmy na urlopie :-) ), a trzeba awaryjnie coś zrobić.
Jak dotąd używałem jedynie HTC HD2 z Windows Mobile do zdalnego pulpitu. Wielkiego komfortu nie było, ale w nagłych przypadkach udało mi się zrobić to co potrzebowałem. Aktualnie zastanawiam się nad wykorzystaniem tabletu. Bardziej poręczny i lżejszy niż laptop, ale czy znajdę odpowiednie narzedzia do zestawienia połączeń VPN, zdalnego dostępu do maszyn z Windowsem, do tego SSH, telnet, być może jakieś narzedzia sieciowe. W tych kwestiach nie mam żadnej wiedzy.
Dlatego prsba do Was o podzielenie się doświadczeniem zarówno jesli chodzi o smartfony i tablety, jak również różne platformy systemowe (IOS, Android). Jakie narzędzia jestem w stanie znaleźć na te systemy, które mógłbym wykorzystac w pracy?
Dziękuję i pozdrawiam
Acro