Tagi na forum.

Windows 14206 SQL Server 2132
sieci 6796 Windows XP 1922
SQL 6578 Outlook 1838
SBS 3868 Uprawnienia 1777
Windows 2003 2781 IIS 1636
Windows Server 2588 Office 1516
DNS 2315 Skrypt 1499

pokaż wszystkie tagi na forum

Trochę o stylu i uwagach FxCop

sebz 2006-04-05 00:32:14
0

Chciałbym zapytać specjalistów jak podchodzą do uwag programnu FxCop odnośnie stylu kodu aplikacji oraz zasad Globalization Rules. Napisałem stosunkowo prosty program ale długi (ok 15-tu form windows), który czeka na wdrożenie. Niestety nie daje mi spokoju pewna myśl związana z FxCop. Poprawiłem wszystkie błędy wskazane prze FxCop odnośnie Performance Rules , Security, Design Rules. Niestety szalenie nie chciało mi się napisać aplikacji w oparciu o plik zasobów i wszystkie teksty komunikatów, etykiet etc. są jawnie określone w kodzie np. teksty wyświetlane w MessageBoxach. Podobnie nie byłem konsekwentny odnośnie nazewnictwa zmiennych ,typów (winą oczywiście obarczam marketingowców, którzy strasznie przeciągają niektóre sprawy i czasem po powrocie do tematu zapomina się o przyjętych wczesniej zasadach).

Wobec tego mam takie pytanie: trzymacie się tych zaleceń FxCopa czy je raczej ignorujecie? Mi wyskoczyło bardzo dużo uwag z tym związanych i jak myślę o ich poprawianiu to nie chce mi sie rano wstawać do roboty (no może trochę przesadzam).

Sebastian
tagi: FxCop

hottype  2006-04-05 02:25:31 #1
0

Witam,

Najważniesze - używać FxCop'a i czytać co "wypluje". Jeśli nawet nie zastosujesz się do jego sugestii teraz, to możliwe, że przy kolejnym projekcie przypomnisz sobie co było "nie tak".

Szczerze mówiąc winą za nieprzestrzeganie konwencji nazewniczych (jakichkolwiek, niekoniecznie sugerowanych przez FxCop'a) marketingowców bym nie obarczał. Nic co wydarzy się w trakcie projektu (zmiana wymagań itd) nie zmuszą Cię do porzucenia stosowanych konwencji. To jest coś co musisz wypracować raz (na podstawie dokumentów publikowanych przez Microsoft lub inne firmy jak np. IDesign http://www.idesign.net/idesign/download/IDesign%20CSharp%20Coding%20Standard.zip) i trzymać się tego. Nieważne czy piszesz pięciominutowy program, żeby sprawdzić jak działa metoda czy 6 miesięczy projekt - prywatne pole w klasie zawsze będzie miało prefiks "m_" (to tylko przykład, sam stosuje inne konwencje :) ).

Sprawa nieco się komplikuje jeśli chodzi o inne reguły (jak wspomniane umieszczanie napisów w plikach z zasobami). Jeśli masz pewność, że aplikacja nie będzie wielojęzyczna teoretycznie możesz sobie ją (regułę) odpuścić - klienta nie interesuje to, że FxCop miał zastrzeżenia tylko kiedy dostanie gotowy projekt. Co prawda zawsze staram się przestrzegać większości reguł, ale deadline to deadline - myślę, że większość osób postępuje podobnie zwłaszcza przy małych, jednoosobowych projektach gdzie jedynym autorytetem jest sam programista.

Pozdrawiam,
Robert Wilczyński.

sebz  2006-04-05 10:02:42 #1.1
0

Z tymi marketingowcami oczywiście pozwoliłem sobie zażartować ;)
Oczywiście sam powinienem trzymać się konwencji i tyle.

Dziękuję za opinię.

Może ktoś jeszcze...?

Sebastian

Udziel odpowiedzi

Treść wpisu:

Zaloguj się lub Zarejestruj się aby wykonać tę czynność.

Idź na górę strony