Tagi na forum.

Windows 14206 SQL Server 2132
sieci 6796 Windows XP 1922
SQL 6578 Outlook 1838
SBS 3868 Uprawnienia 1777
Windows 2003 2781 IIS 1636
Windows Server 2588 Office 1516
DNS 2315 Skrypt 1499

pokaż wszystkie tagi na forum

Serwer Exchange polączenie z Postfix

gettel 2012-01-17 10:51:46
0

Witam serdecznie posiadam domenę X i serwer pocztowy na postfixie.
Za niedługi czas będziemy wdrażali serwer Exchange 2010. Pytanie mam takie czy idzie zintegrować postfix z exchange ? chce to zrobić ponieważ mam 300 użytkowników a tylko będę miał 100 CAL. a chce aby w ramach takiego zintegrowanego systemu działała poczta. czyli np  kowalski@lekarz.local ( na exchange ) wysala maila do
markowski@lekarz.local ( na postfix) w ramach lokalnej poczty.

tagi: Exchange Server 2010   PostgreSQL   Windows 2008
Life lasts as long as our emotions are ongoing. Without them, becoming only the dust.

jacolex  2012-01-17 12:31:23 #1
1

Jest z tym trochę zabawy, ale istnieje taka możliwość. Służą do tego domeny typu internal/external relay. W postfixie też takie coś trzeba skonfigurować.

http://technet.microsoft.com/en-us/library/bb124423.aspx

Jacek Kochan
MCITP: Ent. Admin, Ent. Messaging, MCSE+S/M 2003
www.kochan.biz

jacenty  2012-01-17 13:33:25 #2
1

Jest to tzw. konfiguracja split-domain i rzeczywiście - jeżeli nie korzystasz z Edga tą domenę musisz sjkonfigurowac nie jako  Autorytatywną ale jako Internel Relay

Pozostanie jeszce odpowienie skonfigurowanie konektorów nadawczych i odbiorczych oraz okreslenie, który z serwerów tą pocztą odbiera i wysyła do Internetu

Pozdrawiam
Jacek Światowiak

MVP Forefront, MCSE+M+S 2k3, MCTS *20, MCITP *8, MSA Unified Messaging, MCT

sarak  2012-01-17 18:31:52 #3
1

Ja poradziłem sobie z podobnym problemem w ten sposób:

Dla domeny która była obsługiwana w całości przez postfixa ( foo.pl ) utworzyłem poddomenę (ex.foo.pl ) obsługiwaną przez dwa serwery exchange. Serwer na postfixie został ustawiony jako smart host dla poczty na exchange, czyli poczta wychodząca z kont exchange, przechodzi też przez postfixa. Na postfixie uruchomiłem canonical address rewriting dla adresów nadawców w kopercie i nagłówku ex.foo.pl -> foo.pl oraz aliasy kierujące pocztę na server exchange dla kont tam istniejących. Z zewnątrz poczta z kont postfixowych i exchange widziana jest jako pochodząca z @foo.pl. Rozwiązanie to powstało na potrzeby ułatwienia migracji kont na exchange.

--

Grzegorz Saracki * MCTS, MCITP:SA * http://www.saracki.pl

Udziel odpowiedzi

Treść wpisu:

Zaloguj się lub Zarejestruj się aby wykonać tę czynność.

Idź na górę strony