Tagi na forum.

Windows 14206 SQL Server 2132
sieci 6796 Windows XP 1922
SQL 6578 Outlook 1838
SBS 3868 Uprawnienia 1777
Windows 2003 2781 IIS 1636
Windows Server 2588 Office 1516
DNS 2315 Skrypt 1499

pokaż wszystkie tagi na forum

SBS2011 i Shadow Volume Copy - problem ze zmianą lokalizacji

Majek 2012-02-01 00:36:45
0

Witam,

Mam drobny problemik, jak w temacie. Otóż mam udostępniony zasób, chcę wykonywać jego kopię w tle. Wszystko cacy, kopia się wykonuje, harmonogram działa, ale nie mogę zmienić miejsca, na którym kopia zostanie zapisana. Domyślnie na kopię przeznaczony jest ten sam wolumin, który ma być kopiowany. Czyli wykonuje kopię sam na sobie. A ja bym chciał, zgodnie z zaleceniami, wskazać inną lokalizację. Np. na NASie. Ale gdzie by to nie było, nie mogę nic zmienić. W ustawieniach kopii w tle ten obszar do zmiany lokalizacji kopii jest wyszarzony. Mogę sobie obejrzeć szczegóły, zmienić limity, ale literki zmienić nie mogę. Ktoś ma jakiś pomysł?

Pozdrawiam.

tagi: Kopia zapasowa   SBS   Windows

Majek  2012-02-01 01:03:34 #1
0

Tia... Nie może być żadna kopia wykonana, żeby dało się zmienić lokalizację. A że pierwszą kopię wykonuje automatycznie po jej włączeniu, to pewnie nie ja jeden waliłem głową w mur... No ale dobra, problem przyjął inną postać. Otóż jako lokalizację dla kopii mogę wskazać tylko lokalne woluminy. A jak chce je robić na dysku sieciowym. I klops... A w technetach piszą, że można robić na dyskach sieciowych. Tylko jak?

kimek  2012-02-01 13:43:20 #2
0

Witam,

Musisz podpiąc dysk po iSCSI i będzie widoczny jako lokalny - przynajmniej ja tak problem rozwiazałem.

BTW dalczego MS zrezygnował ze starego poczciwego NTBackupu?;]

Pozdrawiam,

MCP

Majek  2012-02-01 14:23:54 #3
0

Bomba... Szkoda tylko, że mój NAS nie wspiera iSCSI... Kupiłem podstawowy model będąc przekonany, że do wykonania backupu wystarczy po prostu jakieś miejsce dostępne gdzieś w sieci. Że kopiuje dane z miejsca w miejsce i tyle... Już pies drapał te VSC, chciałem zwykły backup ustawić w katalogu udostępnionym przez NAS w sieci. Ale co? Failed. "A Volume Shadow Copy Service operation failed. Detailed error: The volume shadow copy operation failed with error 0x800423F0. View the event log for more information."

W dzienniku czytam: "The backup operation that started at '‎2012‎-‎02‎-‎01T13:07:58.480000000Z' has failed because the Volume Shadow Copy Service operation to create a shadow copy of the volumes being backed up failed with following error code '2155348129'. Please review the event details for a solution, and then rerun the backup operation once the issue is resolved."

Do tego VSS wypluwa mi cos takiego: "Volume Shadow Copy Service error: Failed resolving account spsearch with status 1376. Check connection to domain controller and VssAccessControl registry key."

A jak by jeszcze było mało to SharePoint się pluje: "The Execute method of job definition Microsoft.SharePoint.Search.Administration.SPSearchJobDefinition (ID be2c9343-e38c-4701-8f37-06ad97cab1b7) threw an exception. More information is included below.The device is not ready. "

Ale to popieprzone. Prosta, wydawało by się, rzecz a nie idzie tego ustawić... Tak pogmatwać to tylko MS chyba potrafi.

Dzięki, Kimek, za odpowiedź.

Majek  2012-02-01 15:28:09 #4
0

Ech... Zaczyna mnie to już wszystko mocno irytować. Cały dzień stracony na ustawienie czegoś, co powinno ruszyć od strzału. Jakikolwiek typ backupu realizowany jest przez ten nieszczęsny VSS a z nim mój serwer ma jakiś poważny problem. Nieważne, czy robię backup na dysk lokalny, czy na sieciowy zasób, czy próbuję robić kopię samego system state, czy jakiekolwiek dane chcę przekopiować, to się nie da. Pierdylion błędów w dzienniku, jak by to nie wiadomo jakie operacje się wykonywały. A ja chce jedynie automatycznie skopiować dane z dysku A na dysk B. Czy jest tu ktoś, kto pomógłby mi to ogarnąć? Nawet jeżeli miałaby to być odpłatna usługa. Bo ja już nie mam do tego siły...

I jeszcze się pożalę. Czy ktoś w ogóle monitoruje działanie tego forum? Przecież to chodzi koszmarnie!

Poza tym, nakazujecie tagowania wątków, ale już nikt nie dba o to, żeby te tagi były w miarę aktualne..

makiosystem  2012-02-05 22:07:59 #5
0

Polecam zew. rozwiązania np. Cobian Backup.

Majek  2012-02-05 22:55:46 #6
0

No właśnie chyba się na zewnętrzne rozwiązanie zdecyduję, bo nie mam ochoty kopać się z koniem... Dzięki.

Udziel odpowiedzi

Treść wpisu:

Zaloguj się lub Zarejestruj się aby wykonać tę czynność.

Idź na górę strony