Tagi na forum.

Windows 14206 SQL Server 2132
sieci 6796 Windows XP 1922
SQL 6578 Outlook 1838
SBS 3868 Uprawnienia 1777
Windows 2003 2781 IIS 1636
Windows Server 2588 Office 1516
DNS 2315 Skrypt 1499

pokaż wszystkie tagi na forum

Rozsypany SBS 2003 SP1

greg0ry 2007-05-22 20:43:04
0

Witam.
Problemy zaczęły się w różnych miejscach po odinstalowaniu usługi faxowej i sterowników FRITZ ISDN.
Wymienię je, to może pomożecie znaleźć część wspólną.
1. Przestał działać IIS (ruszył po ponownej instalacji, chodź nie chodzi sharepoint)
2. Na zakładkach Uług - Zależności pojawia się komunikat: "Interface:Klasa niezarejestrowana".
3. Właściwości dysku - Kopie w tle komunikat: "Zainicjowanie nie powiodło się Błąd 0x80080005: Wykonanie serwera nie powiodło się".
4. Magazyn wymienny - komunikat: "(null) Ten ekran przystawki może być niespójny z Usługą Magazyn Wymienny".
5. Nie można uruchomić instalatora Small Business Server 2003 (by dodać usługę faxową, po wyliczeniu 25 z 40 składników komunikat:
"Microsoft Visual C++ Runtime Library
Runtime Error!
Program:
/tu brak nazwy - pusto/
This applications has requested the Runtime to terminate it in an unusual way.
Please contact the application's support team for more information."
6. System nie instaluje łat.
7. Nie można skonfigurować kopii zapasowej
8. Błędy w dzienniku zdarzeń Aplikacja:

Błąd Userenv 1090:
System Windows nie może zarejestrować stanu sesji RSoP (Resultant Set of Policies -
wynikowego zestawu zasad). Próba połączenia z WMI nie powiodła się. Dlatego żadne następne rejestrowanie zasad RSoP dla tej aplikacji nie zostanie wykonane.

Błąd VSS 1:
Błąd inicjalizacji Usługi kopiowania woluminówie w tle: nie można uruchomić dyspozytora sterowania [0x80070427].

Błąd MSExchangeMU 1009:
Failed to access the metabase, error code is 80040154 (Klasa niezarejestrowana).

... i pewnie inne kwiatki, których jeszcze nie odkryłem.
Czy możecie doradzić, co można zrobić, by naprawić tą instalację?
Pozdrawiam...

Socom  2007-05-22 21:09:32 #1
0

Odtworzyc poprawny konfig z backupu.
Bawiles sie IIS wiec pewnie metabaza nie istnieje - stąd błedy.
VSS sprawdź z pomocą:
VSSADMIN LIST WRITERS i jaki maja status, jak cos nie tak to przerejstrowac biblioteki ole.dl i ole32.dll

Microsoft Visual C++ Runtime Library Runtime Error! -reinstalacja NET Framework lub MSXML moze pomóc.

Edytowano 1 raz. Ostatnio 2007-05-22 21:14:19 przez Socom.
---- Greg P.
greg0ry  2007-05-23 17:20:00 #1.1
0

Obawiam się, że poprawny konfig został nadpisany niepoprawnym...
Nie mam już dostepu do danych na tasiemce, nie działa magazyn wymienny.
Można to postawić od zera?
VSSADMIN LIST WRITERS zawisa na kilka minut z poniższym komunikatem
Vssadmin 1.1 - administracyjne narzędzie wiersza polecenia Usługi kopiowania
woluminów w tle (C) Copyright 2001 Microsoft Corp.

Oczekiwanie na odpowiedzi.
Mogą być opóźnione, jeżeli kopia w tle jest w trakcie przygotowywania.
i wraca do linii komend.
Framework 3.0 przeinstalowałem (wybrałem opcję napraw). Może odinstalować i zainstalować ponownie. Boje się, bo nie wiem, czy się to uda.
Zainstalowałem ponownie msxml.msi (4.0).
Co jeszcze mogę zrobić?

Socom  2007-05-23 19:29:48 #1.1.1
0

Sprubuj opcji Reinstall dla servera (nie jestem pewien czy SBS ma to ale Exchange na pewno) to powinno przywrocic pliki i metabaze IIS.
Co do VSS to sprubuj:
regsvr32 /s ole32.dll
regsvr32 /s vss_ps.dll
Vssvc /Register
regsvr32 /s /i swprv.dll
regsvr32 /s /i eventcls.dll
regsvr32 /s es.dll
regsvr32 /s stdprov.dll
regsvr32 /s vssui.dll
regsvr32 /s msxml.dll
regsvr32 /s msxml3.dll
regsvr32 /s msxml4.dll
Mialem ten sam problem. To nie pomoglo i wiem ze jeden z Adminów dzwonil do MS. Nie wiem jeszcze co MS support zrobił ale wiem ze dziala.

Co do backupu to powinna byc retencja i nie byloby problemu z nadpisaniem. Może mam trochę hopla na punkcie backupów ale byłem swiadkiem jak ludzie z miejsca tracili prace za takie "niedopatrzenia" :

----
Greg P.

Edytowano 1 raz. Ostatnio 2007-05-23 19:34:14 przez Socom.
---- Greg P.
greg0ry  2007-05-23 22:32:17 #1.1.1.1
0

VSS częściowo naprawiony dzięki Twoim poradom! Klikając zakładkę "Kopia w tle" pojawia mi się zawartość i mogę tworzyć kopie z tego poziomu, ale ntbackup zawisa ze stanem "Wykonywanie kopii przez kopiowanie w tle..." i w dzienniku pojawiają się błedy:
VSS 20
Błąd usługi kopiowania woluminów w tle: Krytyczny składnik wymagany przez usługę kopiowania woluminów w tle nie jest zarejestrowany. To może się zdarzyć, jeżeli podczas instalacji systemu Windows lub dostawcy kopii w tle pojawił się błąd. Funkcja CoCreateInstance wykonywana na klasie z identyfikatorem CLSID {faf53cc4-bd73-4e36-83f1-2b23f46e513e} i nazwą VSSEvent zwróciła błąd [0x80040154].
i
VSS 8193
Błąd Usługi kopiowania woluminów w tle: nieoczekiwany błąd podczas wywoływania procedury CoCreateInstance. hr = 0x80040154.
Zastanawiam się o jakim reinstalu dla servera myślisz, z jakiego poziomu to wykonać?
Co do backup'u - masz rację - człowiek uczy się na błędach. Być może na tasiemkach jest, stary, poprawny konfig, lecz nie mogę się do nich dostać. Nie działa jeszcze magazyn wymienny. Menedżer urządzeń nie widzi streamer'a, muszę to rozwiązać.

Rejestrują mi się też co 5 min zdarzenia aplikacji:

Userenv 1090
System Windows nie może zarejestrować stanu sesji RSoP (Resultant Set of Policies - wynikowego zestawu zasad). Próba połączenia z WMI nie powiodła się. Dlatego żadne następne rejestrowanie zasad RSoP dla tej aplikacji nie zostanie wykonane.

Coś z WMI. Jak to ruszyć? Może małymi krokami uda się naprawic serwer :). No i cały czas nie widać zależności między usługami, komunikat: "Interface: Klasa niezarejestrowana"

Socom  2007-05-24 09:21:16 #1.1.1.1.1
0

Tu masz o WMI i naprawianiu tego http://www.microsoft.com/technet/scriptcenter/topics/help/wmi.mspx

Nie pamietam juz SBS'a i nie za bardzo mam gdzie zerknac ale w konsoli Microsoft Small Business Server Setup w polu Action nie ma opcjji jak reinstall dla poszczegolnych komponentow? ----
Greg P.

---- Greg P.
greg0ry  2007-05-25 08:00:11 #1.1.1.1.1.1
0

Próba uruchomiena właśnie Small Business Server 2003 Setup z płyty czy Dodaj/Usuń programy kończy się błędem (pkt. 5 mojej wypowiedzi) :(

Socom  2007-05-25 21:02:46 #1.1.1.1.1.1.1
0

Przeinstaluj Internet Exlorer i wywal wszystkie smieci z systemu tj. zbedne aplikacje. Zatrzymaj antywira i przeladuj system zeby wyladowac "filter driver". Wyladuj wszystkie zbedne uslugi (byle nie za duzo :)typu firewall itp. )Postaraj sie zwolnic maximum pamieci.

Co sie wogole stalo ze ten server ci padl? Nie zlapal jekiegos syfa? ----
Greg P.

---- Greg P.

Udziel odpowiedzi

Treść wpisu:

Zaloguj się lub Zarejestruj się aby wykonać tę czynność.

Idź na górę strony