Tagi na forum.

Windows 14206 SQL Server 2132
sieci 6796 Windows XP 1922
SQL 6578 Outlook 1838
SBS 3868 Uprawnienia 1777
Windows 2003 2781 IIS 1636
Windows Server 2588 Office 1516
DNS 2315 Skrypt 1499

pokaż wszystkie tagi na forum

Rozkmina -czy user może modyfikować grupę w EX2k7?

zaicnupagadi 2011-08-03 09:36:18
0

Hej wszystkim,

Zaszła potrzeba by jeden użytkownik modyfkował sobie grupę dystrybucyjną - temat był wcześniej rozwiązany za pomocą grup na outlooku jednak to wymaga zmiany u źródłowej osoby, następnie redystrybuowania grup do userów którym szeruje grupę, następnie user musi se to wgrać ponownie - ogólnie wg niektórych masa roboty, nie radzą sobie z ich updejtem, i na dodatek taka grupa nie jest dostepna poprzez OWA - a może jest jakiś sposób by to uczynić?

Buduje więc taki portalik w php do modyfikacji grup - już prawie skończyłem, no i czas tworzenia i weryfikacji tego czy EX wszystko porawnie przetrawił jest 40 sekund, długo trochę. I nie wiem czy to rozwiązania będzie pasowała - dowiem sie w poniedzialek, stąd też do zacnej braci kolegów pytanie:

Czy jest jakiś software który pozwala aby user sobie modyfikował grupy na Eksczeńdżu? Szukałem, nie znalazlem, user kompletnie zielony więc przydało by się coś intuicyjnego.
Temat ciężki do rozkminy ale może ktoś coś będzie miał - jakiegoś aplikacyjnego egzotyka do takich bzdet :)

Szczere dzięki za każdą pomoc,
Pozdrawiam!
Paweł
tagi: PHP

trabiasz  2011-08-03 09:48:29 #1
0

Domniemam, że grupy są w domenie,
więc najprostszym chyba sposobem jest wydelegowanie upranień użytkownikowi do modyfikacji zawartości grupy.

--

kurđ  2011-08-03 09:50:02 #2
0

Czy jest jakiś software który pozwala aby user sobie modyfikował grupy na Eksczeńdżu? Szukałem, nie znalazlem, user kompletnie zielony więc przydało by się coś intuicyjnego.
Temat ciężki do rozkminy ale może ktoś coś będzie miał - jakiegoś aplikacyjnego egzotyka do takich bzdet

Albo ja czegoś nie rozumiem albo lubię proste rozwiązania. Przecież w Outlooku owner grupy może sobie ją modyfikować jak chce. W ex 2010 może to robić nawet przez OWA.
--______________ MfG ISeekYou 115440 -MCSE NT4/2000/2003+Security+Messaging • MCTS • MCITP:Messaging2010 • CCNA • CCNP¬WindowsInfo¬

-MCSE NT4/2000/2003+Security+Messaging • MCTS • MCITP:Messaging2010 • CCNA • CCNP¬
WindowsInfo¬

zaicnupagadi  2011-08-03 10:49:59 #2.1
0

Rzeczywiście zapomniałem dodać, że grupa zawiera jedynie kontakty mailowe, i user chce sobie dodawac nowe kontakty mailowe, a także modyfikować sklad, dodawać, usuwać osoby z tych list - a co za tym idzie usuwać kontakty z Serwera Exchange.

Ogólna idea jest taka że Grupa Dystrybucyjna ma zwierać kontakty typu - press@polsat.pl czy info@tvn.pl czy coś takiego, może wystarczy stworzyć jakiś jeden obiekt a w nim wiele adresów mailowych na które będą sobie rozsyłane maile aby user mógl sobie dopisywac tylko nowy adres?

Edytowano 1 raz. Ostatnio 2011-08-03 10:54:13 przez zaicnupagadi.
kurđ  2011-08-03 11:15:02 #2.1.1
0

By stworzyć kontakty w AD to rzeczywiści potrzeba uprawnień i jakiś interface. Tutaj za wiele nie pomoge jeśli chcesz to robić z php.

Dodam tylko że przez OWA 2010 można również tworzyć kontakty i nimi zarządzać, kwestia uprawnień.--______________ MfG ISeekYou 115440 -MCSE NT4/2000/2003+Security+Messaging • MCTS • MCITP:Messaging2010 • CCNA • CCNP¬WindowsInfo¬

-MCSE NT4/2000/2003+Security+Messaging • MCTS • MCITP:Messaging2010 • CCNA • CCNP¬
WindowsInfo¬

zaicnupagadi  2011-08-03 11:37:48 #2.1.1.1
0

Zgadza się User musi być w grupie "Recipient Administrator", być dodany przez skrypciak "./ConfigureSplitPerms.ps1" no i mieć uprawnienia do modyfikacji danego OU (albo juz skrypt to załatwia).

No to lipa bo 2010 będziemy dopiero pod koniec roku wdrażać. Funkcjonalność stronki w php już jest i działa, tylko wiadomo -> utworze kontakt, to zanim mi go doda do grupy dystrybucyjnej trzeba odczekać, zeby dodać bo nie będzie widział kontaktu przez pierwsze 15 do 20 sekund, później trzeba zweryfikować czy kontatk został dodany - kolejne 20 sekund aby się Eksczeńdż ogarnął. I w sumie skrypt dodania kontaktu i dodania do grupy trwa ponad 40 sekund :/

kurd dzięki wielkie za pomoc, jakby ktoś miał jeszcze jakieś pomysły, proszę się nie krępować :) może rzeczywiście jest jakiś egzotyk z normalnym interfejsem który szybko robi te operacje.

Dzięki jeszcze raz i pozdrawiam,
Paweł

Udziel odpowiedzi

Treść wpisu:

Zaloguj się lub Zarejestruj się aby wykonać tę czynność.

Idź na górę strony