Tagi na forum.

Windows 14206 SQL Server 2132
sieci 6796 Windows XP 1922
SQL 6578 Outlook 1838
SBS 3868 Uprawnienia 1777
Windows 2003 2781 IIS 1636
Windows Server 2588 Office 1516
DNS 2315 Skrypt 1499

pokaż wszystkie tagi na forum

Prośba o wyznaczenie kierunku i opinie

marcinsgdz 2011-01-20 19:21:55
0

Witam!
Biorąc pod uwagę dzisiejsze warunki na rynku pracy - co sądzicie o tym co niżej oraz co doradzacie (w jakim kierunku iść dalej- linux / microsoft)?
Doświadczenie:
- 2 lata jako serwisant sprzętu komputerowego
- 9 lat jako informatyk w jednostce samorządowej (150 pracowników)
oraz
Umiejętności:
·        Sieci komputerowe: LAN/WAN, VPN.
·        Bezpieczeństwo sieci komputerowych.
·        Znajomość systemów operacyjnych z rodziny: MS DOS, MS Windows 98/Me/2000/XP/Vista, MS Windows Server 2003/2008, Novell, Linux/Unix.
·        Konfiguracja urządzeń: aktywnych sieci, zasilaczy UPS, skanerów, urządzeń wielofunkcyjnych, drukarek, stacji roboczych.
·        Umiejętność programowania: HTML, DHTML, JavaScript,, PHP z obsługą baz MySQL, Visual FoxPro.
·        Umiejętność zarządzania i konfiguracji usług/ról: Active Directory, WSUS, WDS, MDT, DNS, DHCP, NAP, FTP.
·        Umiejętność zarządzania i konfiguracji Windows SharePoint Services
·        Umiejętność zarządzania i konfiguracji baz danych typu: InterBase, Firebird, MS SQL, MySQL oraz Oracle.
·        Oprogramowanie antywirusowe: Kaspersky Business Space Security, Eset Nod, Dr. WEB Enterprise Suite.
·        Aplikacje homebanking: Videotel, MultiCache.
·        Oprogramowanie do archiwizacji: FerroBackup, Symantec Backup Exec.
·        Oprogramowanie finansowo-księgowe, kadrowo-płacowe, ubezpieczenia społeczne: Program Płatnik, Grawis, Otago, MC-SOFT, Rachmistrz, Gratyfikant.
·        Inne: poczta elektroniczna, WWW, elektroniczna skrzynka podawcza oraz  Biuletyn Informacji Publicznej.
·        Umiejętności związane z wdrażaniem i konfiguracją podpisu elektronicznego.
·        Umiejętności związane z: opracowaniem, wdrożeniem i przestrzeganiem Polityki bezpieczeństwa (ochrona danych osobowych).
Dodatkowe umiejętności:
Znajomość języków obcych: dobra znajomość języka angielskiego.
Prawo jazdy: kat. B.
Odbyte szkolenia:
·      Przetwarzanie danych osobowych w systemach informatycznych,
·      Bezpieczeństwo danych osobowych oraz informacji niejawnych w systemach teleinformatycznych
     administracji publicznej po nowelizacji ustaw,
·      Prawne i organizacyjne obowiązki w zakresie informatyzacji urzędu,
·      Wszystko o Biuletynie Informacji Publicznej w inspektoratach weterynaryjnych – aspekty prawne                  
     i praktyczne,
·      Podstawy podpisu elektronicznego,
·      Administrator Netasq UTM,
·      MS-2199 Active Directory Fundamentals,
·      MS-2276 Implementing a Microsoft Windows Server 2003 Network Infrastructure: Network Hosts,
·      MS-2277 Implementing, Managing, and Maintaining a Microsoft Windows Server 2003 Network  
     Infrastructure: Network Services,
·      MS-2368 Zarządzanie środowiskiem Microsoft Windows Server 2003,
·      Symantec Backup Exec 12.5,
·      Oracle Database 11g: Administration Workshop I
Nie boje sie krytyki.
Woli wyjaśnienia skąd moje pytanie: zamierzam zmienić miejsce zamieszkania i w efekcie pracę, a że nie jestem na bieżąco z poszukiwaniem pracy: warunki, wymagania, oczekiwania.....
Mam jakieś szanse? :)--

badmouse  2011-01-21 12:26:47 #1
0

Co do umiejetnosci to sie troche przyczepie bo to typowe wodolejstwo

Piszesz

1. Znam się na sieciach. Ale czy znasz je chociaz na poziomie CCNP ?
2. Znasz się systemach windowsowych - Ale na jakim poziomie MCSA MCSE ?
3. Znasz sie linuxach - ALe na jakim poziomie RHCT RHCE LPIC ?
4. Znam się na webmasterce
5. Znam się na sharepoincie - ale jak bardzo ?
6. Znam się na bazach danych...
7 Znam sie na fi/co

Masz tyle umiejetnosci co 7 osób w dobrze zoorganizowanym dziale IT (srednie firmy) :)

A teraz moje rady.

Skoro szukasz pracy to udowodnij swoje umiejetnosci za pomoca certyfikatow. Bedzie latwiej. Co do kierunkow rozwoju to teraz na topie jest wirtualizacja , bazy danych, storage, oracle tez jest ok.

--http://przemekkuczynski.pl/

marcinsgdz  2011-01-21 13:57:57 #1.1
0

A czy są dostępne jakieś przykładowe "egzaminy" microsoft do samosprawdzenia się?--

badmouse  2011-01-21 14:28:09 #1.1.1
0

napisalem wielkimi literkami ;)

--http://przemekkuczynski.pl/

eliotn  2011-01-26 16:23:52 #1.1.1.1
0

@badmouse, nie o to autor watku pytal...

tak sa dostepne przykladowe egzaminy MS na necie, poszukaj a znajdziesz duzo, moze nawet nie przykladowe ;)

co do sciezki rozwoju to kolega badmouse dobrze to opisal... jako alternatywa podam ciekawa sciezke jaka jest Bezpieczenstwo Informacji (Information Security)...w ktorej to wykorzystujesz wiedze z sieci, systemow, programowania na codzien...jest to rowniez sciezka mniej "upierdliwa" od innych sciezek IT w sensie zdawania duzej ilosci papierow, proszenia sie o prace, stawek itp...

pozdro--Jake Eliasz QSA, C|EH, CISSP, CPTS, MCSE, LPIC, CCNA
blog.jakeeliasz.comwww.pcidss.pl

Jake Eliasz
CISA, QSA, C|EH, CISSP, CPTS, MCSE, LPIC, CCNA
www.jakeeliasz.com

Pablo79  2011-01-27 14:47:05 #1.1.1.1.1
0

Jake,
To prośba do Ciebie:
Proszę podaj w takim razie kolejne (niezbędne) kroki do osiągnięcia ścieżki (tytułu, stanowiska) Information Security?

Jak uzupełnisz listę o książki, strony www, certyfikaty, wymagania i Twoje doświadczenie - tym bardziej będę czuł się zobowiązany.

Z góry wielkie dzięki.

Pozdrawiam,

eliotn  2011-01-27 17:17:24 #1.1.1.1.1.1
0

hmm, ciezko to ustandaryzowac Pablo., bo zaraz by sie pootwieraly firmy, ktore zycie ludziom planuja od wieku przedszkolnego... :)
Zakladam ze ktos ma doswiadczenie i aktualnie wykonuje prace zwiazane z IT (np Level1), jak sie wbic w InfoSec? to proste.
1. Zacznij interesowac sie Security w ramach swojego podworka, niewazne ze nie masz teraz zwiazanej pracy z InfoSec. Rozmawiaj z tymi co sie zajmuja bezpiecz. w Twojej firmie...podpatrz jaka oni sciezke kariery obrali...
2. Zdecyduj sie co chcesz robic w tej poddziedzinie IT...chcesz byc audytorem, analitykiem, pentesterem, architektem, CSO ? to wazne zeby wieziec co chce sie robic...:)
3. Egzaminy, ktore przydzadza sie w poszukiwaniu pracy:
- wszystkie egzaminy techniczne z sieci, systemow poakza ze masz wiedze techniczna
- Security+ to najbardziej podstawowy egzamin InfoSec, ktory moim zdaniem otworzy jakas furtke do pracy w InfoSec.
- jak juz zlapales prace, nawet nie taka jaka ustaliles sobie w punkcie 2 to zapisuj sie na CISSP. Zdaj go i manewruj tak aby zdobyc to 5 letnie doswiadczenie (mzoe masz studia, moze masz MCSE, moze cos robiles wczesniej co pokrywa sie z 1 z 10 domen CBK)
4. Z CISSP i kilkoma latami w IT lacznie kazda praca w InfoSec stoi otworem...
5. Jak juz to osiagniesz, to dalej wystracza uaktualnianie wiedzy, "administracja" certyfikacji CISSP zeby nie wygasla i radosc z zycia... (b)

pozdro
--
Jake Eliasz QSA, C|EH, CISSP, CPTS, MCSE, LPIC, CCNA

Edytowano 1 raz. Ostatnio 2011-01-27 17:17:47 przez eliotn.

Jake Eliasz
www.jakeeliasz.com

Pablo79  2011-01-28 08:25:34 #1.1.1.1.1.1.1
0

Hej Jake,

Ad 1)
W firmie gdzie obecnie pracuje temat Security jest owiany tajemnicą. Próbowałem uzyskać podstawowe informacje, ale z tego co wiem to należy zawsze mieć przypięte laptopy na tzw. "smycz". Bez komentarza.

Ad 2)
Zakres obowiązków na stanowiskach:
- audytor,
- analityk,
- pentester,
- architekt
mogę sobie wyobrazić, tak dla Chief security officer to już jest mała zagadka.
Nie pozostałwiłem tematu bez rozwiązania i znalazłem tutaj:
http://www.csoonline.com/article/221739/what-is-a-chief-security-officer-
Wynika tego że jest to ostatni poziom na drabince, raportujesz bezpośrednio do CIO.

Ad 3)
I od Security+ należy zacząć w takim razie ;)

Jeżeli chodzi o punkt 5) - ostatnio jesteś mało dostępny, żeby nie było że nie próbowałem :)

Pozdro,
Pablo.

Edytowano 1 raz. Ostatnio 2011-01-28 08:27:07 przez Pablo79.
eliotn  2011-01-28 14:09:56 #1.1.1.1.1.1.1.1
0

ostatnio jesteś mało dostępny, żeby nie było że nie próbowałem

Tak to prawda, ale jako obywatel Polski postanowilem wypelniac obowiazek jaki na mnie ciazy  i zalozyc 'podstawowa jednostke spoleczna', stad brak czasu - przygotowania...--Jake Eliasz QSA, C|EH, CISSP, CPTS, MCSE, LPIC, CCNA

Jake Eliasz
www.jakeeliasz.com

ziembor  2011-01-27 18:57:59 #1.1.1.1.2
0

jest to rowniez sciezka mniej "upierdliwa" od innych sciezek IT w sensie zdawania duzej ilosci papierow,

Mógłbyś rozwinąć? (większość ludzi od bezpieczeństwa jakich znam ma znacząco większą liczby papierów, ciekawe dlaczego?).--
Ziemek Borowski - bywam na spotkaniach PEPUG i PInG, redaktor wss.pl

eliotn  2011-01-27 21:56:24 #1.1.1.1.2.1
0

@ziembor - zobacz ile istnieje InfoSec (jako dziedzina) do calego IT...ci wszyscy od Bezpieczenstwa danych cos kiedys robili prawda? stad te papiery... (wliczajac mnie)

raz ze te papiery z czasem powygasaja i ja na przyklad nie mam zamiaru odnawiac takiego CCNA, czy innych...
a dwa ze nowi ludzie ktorzy laduja w InfoSec zamiast 10 papierow maja 1 moze 2 i robia rownie dynamiczna kariere...

--Jake Eliasz QSA, C|EH, CISSP, CPTS, MCSE, LPIC, CCNA

Jake Eliasz
www.jakeeliasz.com

Udziel odpowiedzi

Treść wpisu:

Zaloguj się lub Zarejestruj się aby wykonać tę czynność.

Idź na górę strony