Witam, proszę o pomoc, ponieważ przeszukałem już dość stron internetowych i nie mogę znaleźć rozwiązania. Otóż: chce połączyć się pomocą data seta i wyświetlić dane z bazy danych na serwerze. Obecnie mam ścieżkę, która lokalnie mi działa:
string connectionString = "Provider=Microsoft.JET.OLEDB.4.0;data source=|DataDirectory|mpkzl.mdb";
Działa mi też gdy wpiszę: string connectionString = "Provider=Microsoft.JET.OLEDB.4.0;data source=../../../../Inetpub/wwwroot/aspnet/mpkzl.mdb"
Znaczniki “../../../../” używam, ponieważ gdy próbuje wspisać ścieżkę w inny sposób np. „C:Inetpub\wwwroot\aspnet\mpkzl.mdb” to wyświetla mi się błąd: 'C:\Program Files\Microsoft Visual Studio 9.0\Common7\IDE\Inetpub\wwwroot\aspnet\mpkzl.mdb nie jest poprawną ścieżką. Sprawdź, czy nazwa ścieżki jest wprowadzona poprawnie oraz czy istnieje połączenie z serwerem, na którym jest przechowywany plik”.
Próbowałem już na różne sposoby wpisywać ścieżkę np. zaczynając od http ale nie działa na serwerze. Na jednej stronie znalazłem przykład, którego nie rozumiem: „Provider=Microsoft.Jet.OLEDB.4.0;Data Source=\\serverName\shareName\folder\myDatabase.mdb;User Id=admin;Password=;”
Dodam, że strona z danymi będzie działać w intranecie.
Będę wdzięczny za pomoc, ponieważ chciałbym użyć data set zamiast domyślnych kontrolek (AccessDataSource) do wyświetlenia w pętli wielu informacji z bazy danych. Dodam, że kod pisze w C# w Visual Web Developer 2008.
Andrzej P.