Tagi na forum.

Windows 14206 SQL Server 2132
sieci 6796 Windows XP 1922
SQL 6578 Outlook 1838
SBS 3868 Uprawnienia 1777
Windows 2003 2781 IIS 1636
Windows Server 2588 Office 1516
DNS 2315 Skrypt 1499

pokaż wszystkie tagi na forum

Problem z połaczeniem z MSSQL2005

KoWaLo 2011-08-25 22:38:40
0

Witam wszystkich i proszę o pomoc bo sam juz nie wiem o co w tym chodzi.
Sprawa wyglada następująco.
Na swoim laptopie zainstalowałem MSSQL Express 2005, stworzyłem prostą bazę, napisałem programik w delphi 7.
Do połaczeń z bazą użyłem komponentów ZEOS 6.6.6.
Bazę przeniosłem na maszynę na której jest zainstalowany MSSQL Server 2005 Standard.

Kiedy uruchamiam swój program z laptopa wszystko działa jak należy. Kiedy uruchamiam program z komputerów stacjonarnych pracujących w tej samej domenie co serwer SQL kończy się to niepowodzeniem i komunikatem: Unable to connect: SQL Server is unavailable or does not exist. Specified SQL server not found. ConnectionOpen(Connect()).

Kiedy z tych samych komputerów uruchamiam program, ale w parametrach połaczenia ustawiam serwer SQL na instancję na moim laptopie wszystkie łączą się do niej bardzo szybko.
Po takim zabiegu zmieniając znowu w parametrach połaczenia serwer SQL na ten pracujący w domenie program łaczy się z nim. Po jakimś czasie znowu powraca problem opisany powyżej.

Wytłumaczy mi Ktoś o co tu chodzi.--
tagi: delphi   SQL   SQL Server

bgraczyk  2011-08-26 07:57:05 #1
0

Proponuje zweryfikować czy na Twoim serwerku wersji standard masz włączone odpowiednie protokoły komunikacji - skorzystaj z Configuration Managera  (Microsoft SQL Server 2005 -> Configuration Tools -> 'Microsoft SQL Server Configuration Manager'. Wejdź w ‘SQL Server 2005 Network Configuration’, wybierz ‘Protocols for <Instance Name>’. I sprawdź czy włączone masz TCP/IP

To tak na początek--***PozdrawiamBartek GraczykMicrosoft Certified Trainer, MCITP, MCDBA...::: sql4you.pl   |  sql4you.com :::...

Pozdrawiam
Bartek Graczyk
Microsoft Certified Trainer, MCITP, MCDBA

...::: sql4you.pl   |  sql4you.com :::...

KoWaLo  2011-08-26 08:59:56 #1.1
0

Dzieki za odpowiedź. Oczywiście to sprawdziłem wcześniej.
Problem okazał się bardzo błahy i leżał po stronie mojego programu.
W jednym z formularzy w komponencie ZEOSA na sztywno miałem wpisaną nazwę serwera SQL z mojego laptopa.
Usunąłem wpisy, przekompilowałem program i już ładnie się wszystko łączy.--

Udziel odpowiedzi

Treść wpisu:

Zaloguj się lub Zarejestruj się aby wykonać tę czynność.

Idź na górę strony