Tagi na forum.

Windows 14206 SQL Server 2132
sieci 6796 Windows XP 1921
SQL 6578 Outlook 1838
SBS 3868 Uprawnienia 1777
Windows 2003 2781 IIS 1636
Windows Server 2588 Office 1516
DNS 2315 Skrypt 1499

pokaż wszystkie tagi na forum

Menu oparte na kontrolce MenuItem a menu na ul

Arhimenrius 2011-11-29 20:56:03
0

Witam. Więc dopiero zaczynam się bawić w pisanie stron przy użyciu ASP.NET i mam takie pytanie. Co jest bardziej sprawne jeżeli chodzi o menu, użycie kontrolki MenuItem czy normalnie zbudować je na <ul>? A jeżeli MenuItem, to jak zbudować CSS dla niego? Chodzi o taki efekt jak mam tutaj: http://arhitesty.freei.me/ebibliotekarz/ (chodzi o te białe przerwy między buttomami). 

Pozdrawiam, 

Arhi

tagi: ASP.NET   css

xRidx  2011-12-01 18:43:59 #1
0

Każda kontrolka -ma za zadanie ułatwić ,życie programiście ,a kod wynikowy to podstawowe tagi generowane w kodzie źródłowym przez te kontrolki.Jeśli kontrolka ,nie ma właściwości  za pomocą których możesz ładnie ją wydekorować to zawsze możesz zajrzeć do kodu źródłowego i zobaczyć jakie tagi ona generuje i je stylizować.

Przykładowo kontrolka Menu-w kodzie źródłowym generowany jest układ tabelaryczny przez tą konrolkę tr ,td-czylii czego nie możesz zrobić w kontrolce to możesz za pomocą css ,js ,jquery stylizować te tagi(tr,td).

PS.Ja bym polecił tą kontrolkę-może wydać Ci się bardzo rozbudowana na początku, ale jak załapiesz o co w niej chodzi to będziesz mógł łatwo wykreować wielopoziomowe menu.Ręcznie też mógłbyś takie coś zrobić,ale byś musiał się nieźle nagimnastykować,a poza tym po co wymyślać koło od nowa.

Edytowano 2 razy. Ostatnio 2011-12-01 18:46:18 przez xRidx.

Udziel odpowiedzi

Treść wpisu:

Zaloguj się lub Zarejestruj się aby wykonać tę czynność.

Idź na górę strony