Dzięki RowSet za dotychczasową pomoc :). Niemal codziennie pracuję na postgresie i szybko się uczę, ale jeszcze
wiele mi brakuje by być prawdziwym power-userem. Akurat teraz muszę wyciągnąć dane z pewnych baz danych i mam pewne 2 problemy. Oczywiście mógłbym je obejść kilkoma zapytaniami, ale wolę zrobić to bezpośrednio. Wyobraźmy sobie, że mamy kilka tabel z danymi z różnych miesięcy (mają one te same pola). Zawierają one dane dotyczące np. nr rachunku, regionu, typu produktów itp.
I teraz chciałbym zapytać o 2 rzeczy:
1. boczny union (sam nie wiem jak to lepiej nazwać). Normalny UNION ALL doda mi wiersze z iluś tam zapytań. A jak zrobić to z kolumnami ? Przykładowo mam wynik zapytania z następującymi polami:
nazwa produktu, styczeń_zaang(pokazuje zaangażowanie wg produktów w styczniu). A jak dodać to tego zapytania kolumnę z lutym ? Nie mogę przecież napisać:
Select .... ..... FROM styczeń, luty. Nie mogę też zjoinować stycznia i lutego , bo nie ma jak. Proszę o pomoc.
2. a. Piszę sobie zapytanie:
select
sum ( CASE when .... then .... end) / (suma ogółem z kolumny)
FROM ... where warunki
Problem jest z tym (sum ogółem z kolumny), bo tą sumę liczy po uwzglęnieniu tego warunku po where a ja tego nie chce.
2.b czy mogę w miejce tego (suma ogółem z kolumny ) wstawić jakieś zapytanie z select odwołujące się do innej tabeli ? Co wtedy z FROM ?
Jeśli ktoś będzie miał ochotę mi pomóc będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam,
knur.