Panowie, podczas instalacji (gdzieś przy 95%) napotkałem taki problem:
The following error has occurred:
'' is not a valid login or you do not have permission.
Po czym instalacja zakończyła się sukcesem w 4 na 8 punktów ale pisało jednocześnie że wymagany jest rebot
Zainstalowało się między innymi:
- Server
- Managment studio
- Raporting services
Grzebałem w necie trochę i okazuje się iż powodów może być kilka a ja niestety instaluje program w pracy i co restart komputera musze dzwonic po informatyka o nadanie jednorazowo praw administratora co dodatkowo komplikuję sprawę, wolałbym na spokojnie znaleść jedno właściwe rozwiązanie niż testować kilka, zawracając przy okazji tyłek informatyką :).
Z objawów:
- Managment studio działa, mogę tworzyć,
- Jak próbuje odpalić Raport servicies wyskakuje mi komunikat:
Unnable to connecy to the Raport Server.
- w Server Configuration Manager
SQL Serwer is stopped, co prawda ustawiłem podczas instalacji na manualny, ale kiedy próbuje wystartować dostaje komunikat:
The request failed or the service did not respond in a timely fashion. Consult the event log or other applicable error logs for datails.
Przy komunikacie z instalacji dostałem również linka do solucji na webce microsoftu który mówi:
Details
Product:
SQL Server
ID:
15007
Source:
MSSQLServer
Version:
8.0
Component:
SQL Engine
Explanation
You have passed a nonexistent login to a system stored procedure that is expecting a valid login.
User Action
Reissue the stored procedure call with a valid login for the parameter.
Zapewne powyższy problem z instalacji jest powodem dalszych opisanych, nie wiem jednak co zrobiłem źle oraz czy musze instalować jeszcze raz, czy np moge skonfigurować juz zainstalowaną wersje.
Usser action z komunikatu powyżej sugeruje chyba ponowną instalację, ale nie chcciał bym powtórzyć jeszcze raz tego samego błędu. Niestety zarówno z
SQL jak i angielskim u mnie na bakier.
Proszę o pomoc, z góry dziękuje.