Tagi na forum.

Windows 14206 SQL Server 2132
sieci 6796 Windows XP 1921
SQL 6578 Outlook 1838
SBS 3868 Uprawnienia 1777
Windows 2003 2781 IIS 1636
Windows Server 2588 Office 1516
DNS 2315 Skrypt 1499

pokaż wszystkie tagi na forum

Kilka pytań początkującego.

mekbatub 2011-04-20 08:05:47
0

Witam wszystkich serdecznie.

Pare dni temu rozpoczełem przygodę z SQL`em, to mój pierwszy post na tym forum, szukam odpowiedzi na takie pytania:

1. Mam zainstalowany MySQL server 5.5 i MySQL Workbench, chcę się przerzucić na MS SQL Server 2008 R2 Express with Advanced Services. Czy konieczna/zalecana jest deinstalacja MySQL dla poprawnego zainstalowania i funkcjonowania MSSQL`08 R2Ex?
2. Zależy mi na takim narzędziu jak Workbench, wiecie czy wersja MS SQL którą pobieram zawiera w sobie takie narzędzie, czy może powinienem poszukać czegoś osobnom, jeśli tak to czy możecie coś polecić?
3. Czy baza danych którą stworzyłem w MySQL moge przenieść do MS SQL, oraz jeśli tak to gdzie moge znaleść pliki i gdzie je przenieść (szukałem w katalogach MySQL i nie mogłem znaleść)

Jak wspomniałem jestem początkujący, więc jeśli pytania są bez sensu lub w złym miejscu proszę o wyrozumiałość :)

Pozdrawiam.

tagi: mysql   SQL

C3PO  2011-04-20 08:12:11 #1
0

1. Jedno z drugim nie ma nic wspólnego. Możesz mieć oba serwery na jednej maszynie.
2. SQL Server Management Studio Express.
3. Wypróbuj SQL Server Migration Assistant for MySQL.--Pozdrawiam,Paweł PotasińskiSQL Server MVP, PLSSUG leader

Pozdrawiam,
Paweł Potasiński
Partner Technology Advisor | Microsoft Polska 
Blog SQLGeekPLSSUG

bachus  2011-04-20 08:18:20 #2
0

1. Tak, mogą być na jednym serwerze, ja nie widzę przeszkód.

2. Tak, jasne. W narzędziach MS jest to nawet trochę bardziej ułatwione.

3. To jest odrobine inaczej, niż skopiowanie tylko plików. Jest trochę narzędzi, rozwiązań - może ktoś Ci napisze doświadczony. Z mojej strony: zapytaj gugla o   mysql to mssql convert
--
http://itblog.bachus.org - blog IT jaki jest, każdzy widzi ;-)Dominik Siedlak (bachus) MS: MCP, MCTS, MCSA 2003

Edytowano 1 raz. Ostatnio 2011-04-20 08:18:51 przez bachus.

http://itblog.bachus.org - blog IT jaki jest, każdzy widzi ;-)
Dominik Siedlak (bachus) MS: MCP, MCTS, MCSA 2003

mekbatub  2011-04-20 08:56:10 #2.1
0

Panowie, dziękuje za pomoc.

mekbatub  2011-04-20 14:40:30 #3
0

Panowie, podczas instalacji (gdzieś przy 95%) napotkałem taki problem:

The following error has occurred:

'' is not a valid login or you do not have permission.

Po czym instalacja zakończyła się sukcesem w 4 na 8 punktów ale pisało jednocześnie że wymagany jest rebot

Zainstalowało się między innymi:

- Server
- Managment studio
- Raporting services

Grzebałem w necie trochę i okazuje się iż powodów może być kilka a ja niestety instaluje program w pracy i co restart komputera musze dzwonic po informatyka o nadanie jednorazowo praw administratora co dodatkowo komplikuję sprawę, wolałbym na spokojnie znaleść jedno właściwe rozwiązanie niż testować kilka, zawracając przy okazji tyłek informatyką :).

Z objawów:

- Managment studio działa, mogę tworzyć,
- Jak próbuje odpalić Raport servicies wyskakuje mi komunikat:
Unnable to connecy to the Raport Server.
- w Server Configuration Manager SQL Serwer is stopped, co prawda ustawiłem podczas instalacji na manualny, ale kiedy próbuje wystartować dostaje komunikat:
The request failed or the service did not respond in a timely fashion. Consult the event log or other applicable error logs for datails.

Przy komunikacie z instalacji dostałem również linka do solucji na webce microsoftu który mówi:

Details

Product:
SQL Server

ID:
15007

Source:
MSSQLServer

Version:
8.0

Component:
SQL Engine

Explanation

You have passed a nonexistent login to a system stored procedure that is expecting a valid login.

User Action

Reissue the stored procedure call with a valid login for the parameter.

Zapewne powyższy problem z instalacji jest powodem dalszych opisanych, nie wiem jednak co zrobiłem źle oraz czy musze instalować jeszcze raz, czy np moge skonfigurować juz zainstalowaną wersje.

Usser action z komunikatu powyżej sugeruje chyba ponowną instalację, ale nie chcciał bym powtórzyć jeszcze raz tego samego błędu. Niestety zarówno z SQL jak i angielskim u mnie na bakier.

Proszę o pomoc, z góry dziękuje.

Udziel odpowiedzi

Treść wpisu:

Zaloguj się lub Zarejestruj się aby wykonać tę czynność.

Idź na górę strony