Tagi na forum.

Windows 14206 SQL Server 2132
sieci 6796 Windows XP 1921
SQL 6578 Outlook 1838
SBS 3868 Uprawnienia 1777
Windows 2003 2781 IIS 1636
Windows Server 2588 Office 1516
DNS 2315 Skrypt 1499

pokaż wszystkie tagi na forum

Firma wymyśliła i jest problem

Sivy11 2011-02-23 14:51:55
0

Dzień dobry,

mianowicie mam taki problem, że mam serwis w firmie napisany cały w technologii asp .net z wykorzystaniem ms sql - system zarządzania wypożyczeniem sprzętu oraz firmowy kalendarz z eventami i różnymi firmowymi notatkami  i oczywiście firma wymyśliła, że zaszła potrzeba zmiany serwera na linux O_O i teraz mam problem bo zastanawiam się jak to ugryźć, żeby przenieś zawartość wszystkiego na ten serwer... w sumie to nie bardzo miałem na to pomysł ale moment temu wpadło mi coś takiego do głowy, żeby postawić na linuxie wirtualna maszyne z windowsem, zainstalowac co trzeba postawic serwer ms sqla i przenieść całą zawartość tej aplikacji co działa w firmie na tą wirtualke. I teraz moje pytanie brzmi czy to ma szanse zadziałać??? Moze ktoś miał już doświadczenie z czymś podobnym to chętnie skorzystam z jakiejś pomocy jedyne co wymyśliłem to w/w pomysł ale jak jest inna opcja to będe próbował.
Myślałem nad przerzuceniem danych do mysql ale to i tak bez sensu bo dalej .neta będzie to wymagało a z tym jest problem pod linuxem :/

Eh...

Pozdrawiam
tagi: mysql   SQL

dinox  2011-02-23 15:03:14 #1
0

http://www.mono-project.com

Przetestuj... może uzyskasz zadowaljąca kompatybilność....

maciekgrabek  2011-02-23 15:05:29 #2
0

Skoro firma zdecydowała się na przeniesienie na linuxa, to prawdopodobnie ze względu na koszt licencji. Postawienie wirtualnej maszyny też wymaga licencji, więc wydaje mi się, że to nie będzie rozwiązaniem problemu.
Na spotkaniu TGD.NET dyskutowaliśmy kiedyś na temat Mono. Okazało się, że można przygotować projekt strony ASP.NET, przenieść go na linuxa, przebudować (mając oczywiście zainstalowane Mono) i uruchomić... Fakt, że testy były prowadzone live, więc nie było czasu na przygotowanie skomplikowanych przykładów witryn, natomiast istnieje realna szansa na przeniesienie tego projektu. Chyba, że był pisany w .NET 3.5 i wyżej - z tego co pamiętam... Wtedy jest problem ze zrozumieniem nowych możliwości języka...

Tak czy inaczej trzeba by też przenieść bazę danych i przepisać moduł dostępu do danych, tak żeby łączył się do MySQL a nie MSSQL.

Można oczywiście też pójść w kierunku AZURE :) ale to trochę inna bajka i wiąże się z opłatami, a jak na początku zaznaczyłem domyślam się, że chodzi o licencje...

BTW - czy nie taniej będzie zachować to co jest, niż przerabiać to, być może mozolnie jeżeli w ogóle dla argumentu "chcemy mieć linuxa"? Moim zdaniem może to być kosztowniejsze...--Maciek
Jeżeli odpowiedź okazała się pomocna kliknij [Pomógł mi]
BLOG

Maciej Grabek
MVP
MVP - Windows Phone Development
PL blog: http://maciejgrabek.com
EN blog: http://en.maciejgrabek.com
twitter: @maciejgrabek
Sivy11  2011-02-23 15:48:57 #2.1
0

kurde normalnie drukne tego maila i zaniose do szefa niech ogarnie od kogoś z zewnątrz bo jak mu mówiłem, że to i tak bedzie kosztować i nie wiadomo czy nie wyjdzie na to samo albo i drożej to nie kumał...

dokładnych przyczyn nie znam bo poprostu wszedłem do pracy w poniedziałek i dostałem takie info mailem z tekstem "w razie pytan i problemów proszę o kontakt jak wróce z urlopu" no i tak sobie czekać muszę do poniedziałku, żeby poznac konkrety...

ogolnie znając firmę jak tak sobie ubzdurali to pewnie tak będzie a ja znowu będe siedział po godzinach i kombinował jak to obejść...

Mono fakt zapomniałem o tym ale to wina tego, że nie siedze w linuxie i raczej omijam go szerokim łukiem ale i tak podstawowy problem to aplikacje pisałem w .net 3.5 wiec w sumie i tak jestem w czarnej d...

kurde nie dość, że siedziałem ogarniałem po nocach asp i .neta bo nie wiele w nim miałem doświadczenia i udało mi się zrobić coś fajnego co działa i na czym pracują ludzie to teraz taka kłoda pod nogi omg...

ogolnie .net to potężne narzędzie, w którym można cuda robić i ułatwia znacznie życie w sumie piszę ostatnio tylko w nim a i tak znam może 5% jego możliwości :-)

nic dzięki za pomoc będe kombinował jak przyjdzie ostateczna decyzja... chyba ze w necie wykupie sobie serwer z asp i postawie to tam może to się mi uda wcisnąć...

Udziel odpowiedzi

Treść wpisu:

Zaloguj się lub Zarejestruj się aby wykonać tę czynność.

Idź na górę strony