Skoro firma zdecydowała się na przeniesienie na linuxa, to prawdopodobnie ze względu na koszt licencji. Postawienie wirtualnej maszyny też wymaga licencji, więc wydaje mi się, że to nie będzie rozwiązaniem problemu.
Na spotkaniu TGD.NET dyskutowaliśmy kiedyś na temat Mono. Okazało się, że można przygotować projekt strony ASP.NET, przenieść go na linuxa, przebudować (mając oczywiście zainstalowane Mono) i uruchomić... Fakt, że testy były prowadzone live, więc nie było czasu na przygotowanie skomplikowanych przykładów witryn, natomiast istnieje realna szansa na przeniesienie tego projektu. Chyba, że był pisany w .NET 3.5 i wyżej - z tego co pamiętam... Wtedy jest problem ze zrozumieniem nowych możliwości języka...
Tak czy inaczej trzeba by też przenieść bazę danych i przepisać moduł dostępu do danych, tak żeby łączył się do MySQL a nie MSSQL.
Można oczywiście też pójść w kierunku AZURE :) ale to trochę inna bajka i wiąże się z opłatami, a jak na początku zaznaczyłem domyślam się, że chodzi o licencje...
BTW - czy nie taniej będzie zachować to co jest, niż przerabiać to, być może mozolnie jeżeli w ogóle dla argumentu "chcemy mieć linuxa"? Moim zdaniem może to być kosztowniejsze...--Maciek
Jeżeli odpowiedź okazała się pomocna kliknij [Pomógł mi]
BLOG
Maciej Grabek