Tagi na forum.

Windows 14205 SQL Server 2132
sieci 6796 Windows XP 1921
SQL 6578 Outlook 1838
SBS 3868 Uprawnienia 1777
Windows 2003 2781 IIS 1636
Windows Server 2588 Office 1516
DNS 2315 Skrypt 1499

pokaż wszystkie tagi na forum

Domena AD - zmiana adresacji sieci

jaroslawk 2012-02-12 10:07:08
0

Witam,

Potrzebuję zmienić adresy IP w sieci z AD, MS SQL, DHCP.

Czy jest jakaś procedura, której trzeba się trzymać czy można po prostu zmienić adresy IP serwera oraz stacji?

Czy przed zmianą adresu IP na serwerze muszę coś zrobić na stacji roboczej?

Czy serwer MS SQL będzie działał poprawnie po zmianie IP (w konfiguracji mam wszędzie wpisaną nazwę serwera)?

Co z serwerem DHCP ( rozumiem, że zakresy IP oraz adresy statyczne będę musiał zmodyfikować ręcznie do aktualnej adresacji)?

Pozdrawiam

Jarek

Edytowano 2 razy. Ostatnio 2012-02-12 10:12:18 przez jaroslawk.

palermos  2012-02-12 11:07:58 #1
0

Ja jestem świeżo po zmianie adresacji całej sieci LAN + nazwy serwerów (co w przypadku CA nie jest ciekawe).

Jeżeli chodzi o adresację, to nie jest to jakaś krytyczna modyfikacja. Jeżeli w sieci opierasz się na nazewnictwie FQDN to powinno pójść gładko. Czyli zmiana adresu IP serwera (potem restart maszyny lub usługi netlogon), MS SQL powinien sobie sam poradzić. No a potem re-konfiguracja DHCP i wymuszenie na stacjach odnowienia adresu /restart.

Jeżeli masz maszyny ze statycznymi adresami to musisz je poprawić ręcznie / skryptem.

Ja co to mogę Ci udostępnić kilka skryptów które na tą okazje sobie przygotowałem, zmiana parametrów protokołu IP, nazwy hostów itp.

Sebastian, Tychy

jaroslawk  2012-02-12 19:47:01 #2
0

W między czasie przeglądałem Internet i napotkałem dwie informację.

Pierwsze: Po wykonaniu zmiany adresu IP na kontrolerze domeny trzeba wykonać polecenia:

ipconfig /registerdns

dcdiag /fix 

Drugie: W niektórych przypadkach trzeba ręcznie wylogować a następnie ponownie dodać komputery klienckie do domeny.

Jeżeli jest możliwość to proszę o udostępnienie skryptów do zmiany adresów IP.

Edytowano 1 raz. Ostatnio 2012-02-12 19:48:06 przez jaroslawk.
palermos  2012-02-12 21:25:39 #2.1
0

ipconfig /registerdns - zrestartowanie usługi netlogon załatwi sprawę w ostateczności restart serwera.

dcdiag /fix - jest to narzędzie diagnostyczno naprawcze a nie zakładamy że się coś popsuje :)

Drugie: W niektórych przypadkach trzeba ręcznie wylogować a następnie ponownie dodać komputery klienckie do domeny

Jeszcze się nie spotkałem z taką potrzebą a robiłem już zmianę adresacji DC kilkukrotnie, wiadomo nigdy nie mów nigdy, ale nie bardzo widzę powód dla którego miały by sie rozjechać konta maszyn klienckich.

Skrypty postaram się wrzucić jutro jak będę w pracy, jak co to się przypomnij.

Sebastian, Tychy

Udziel odpowiedzi

Treść wpisu:

Zaloguj się lub Zarejestruj się aby wykonać tę czynność.

Idź na górę strony