Być może wybrałem zły dział - jeśli tak to proszę przenieść wątek do innego.
Ostatnio powstał u nas w firmie temat konsolidacji danych osobowych. Może nie tyle osobowych, co danych logowania i uwierzytelniania. Chodzi po krótce o to, że w AD mamy jeden login, w programie kadrowym (MS SQL) inny, w programie księgowym (Oracle) jeszcze inny, a na dokładkę jest jeszcze z 10 innych systemów - małych i dużych na różnych systemach bazodanowych. Chcemy uściślić kontrolę nad kontami w tych systemach i zrobić coś na zasadzie bazy core'owej użytkowników. Czyli żebyśmy mogli z jednego miejsca zarządzać w prosty sposób dostępem do różnych systemów. I nieważne czy będzie to jakiś portal, czy też specjalnie napisany program - chodzi o pomysły i koncepcję jak to zrobić. Spotkaliście się może z takim problemem, możecie wskazać jakąś lekturę na ten temat? Ciężko mi nawet coś po angielsku znaleźć, bo nie wiem jak zdefiniować to zagadnienie w prostym haśle.
Będę wdzięczny za jakiekolwiek podpowiedzi.
P.S. Czytałem ostatnio o Forefront Identity Manager ale ciężko mi jest sobie wyobrazić do czego to ma służyć, a zrobienie laba mnie niewiele nauczyło. Czy jest to rozwiązanie, które nam może pomóc osiągnąć cel?