Tagi na forum.

Windows 14205 SQL Server 2132
sieci 6796 Windows XP 1921
SQL 6578 Outlook 1838
SBS 3868 Uprawnienia 1777
Windows 2003 2781 IIS 1636
Windows Server 2588 Office 1516
DNS 2315 Skrypt 1499

pokaż wszystkie tagi na forum

ASP MVC kilka pytań na start

jeeweb 2011-02-22 17:46:17
0

Witam,  kilka dni temu zianteresowałem sie w/w silnikiem, napisałem sobie prosta aplikacje , a w zasadzie to przerobiony tutorial + kilka "swoich" dodatków. Mam natomiast pytanie o przepływ sterowania w samej aplikacji, chciałbym ją rozdzilić na zwyklego użytkownika i administratorów.Założyłem sobie, że user loguje się po rejestracji i może: uzupełnic swoj profil,dodawać swoje przepisy kulinarne,przeglądać przepisy innych userów, dodawac do ulubionych przepisy kulinarne, wysyłac sobie na maila przepisy kulinarne. admin może: edytować blokować lub usuwać profile userów jak i same przepisy,A teraz tak: częśc danych należałoby trzymac w sesji np. typ uzytkownika, tak aby stosownie do tego wyswietlac lub ukrywac odpowiednie pozycje w menu, i stąd moje pytanie, czy bezposrednio po zalogowaniu w kontrolerze konta mozna dorzucac od razu do sesji id usera i jego typ, czy trzeba gdzieś wcześniej sama sesje rozpocząć ? - Jak tworzyć własne zpytania SQL w akcjach kontrolera, np, chcę wyswietlic ostatnie 10 przepisów na froncie, czy ostatnio zarejestrowanych userów, oraz gdzie umieścić wywołanie takiej funkcji na starcie --zaraz po wejsciu na stronę - Jak stworzyć zapytanie do wyszukiwania przepisów, nie chodzi mi o samo query ale jak w kontrolerze przepisów ---czy moze raczej kontrolerze konta szukac w przepisach ? chodzi mi głównie o to jak poprawnie powinno to zostać napisane, który kontroler, oraz jak wyświetlac na szablonach widoku wartosci zmiennych z sesji uzytkownika.Ciasteczką, jak zacząć, w sensie w którym momencie je tworzyc -- zaraz po zalogowaniu i niech będą czy może czekać do momentu w którym będę chciał w nim coś zapisać?

Jak utworzyć coś na wzór onchange="" dla selectboxa i  wrzucić do $_GET parametry a pozneij na ich podstawie generowac widok

pytania  naprawdę początkującego TIA
Edytowano 1 raz. Ostatnio 2011-02-22 17:47:54 przez jeeweb.
tagi: SQL   Tutorial

Udziel odpowiedzi

Treść wpisu:

Zaloguj się lub Zarejestruj się aby wykonać tę czynność.

Idź na górę strony