Witam, kilka dni temu zianteresowałem sie w/w silnikiem, napisałem sobie prosta aplikacje , a w zasadzie to przerobiony tutorial + kilka "swoich" dodatków. Mam natomiast pytanie o przepływ sterowania w samej aplikacji, chciałbym ją rozdzilić na zwyklego użytkownika i administratorów.Założyłem sobie, że user loguje się po rejestracji i może: uzupełnic swoj profil,dodawać swoje przepisy kulinarne,przeglądać przepisy innych userów, dodawac do ulubionych przepisy kulinarne, wysyłac sobie na maila przepisy kulinarne. admin może: edytować blokować lub usuwać profile userów jak i same przepisy,A teraz tak: częśc danych należałoby trzymac w sesji np. typ uzytkownika, tak aby stosownie do tego wyswietlac lub ukrywac odpowiednie pozycje w menu, i stąd moje pytanie, czy bezposrednio po zalogowaniu w kontrolerze konta mozna dorzucac od razu do sesji id usera i jego typ, czy trzeba gdzieś wcześniej sama sesje rozpocząć ? - Jak tworzyć własne zpytania
SQL w akcjach kontrolera, np, chcę wyswietlic ostatnie 10 przepisów na froncie, czy ostatnio zarejestrowanych userów, oraz gdzie umieścić wywołanie takiej funkcji na starcie --zaraz po wejsciu na stronę - Jak stworzyć zapytanie do wyszukiwania przepisów, nie chodzi mi o samo query ale jak w kontrolerze przepisów ---czy moze raczej kontrolerze konta szukac w przepisach ? chodzi mi głównie o to jak poprawnie powinno to zostać napisane, który kontroler, oraz jak wyświetlac na szablonach widoku wartosci zmiennych z sesji uzytkownika.Ciasteczką, jak zacząć, w sensie w którym momencie je tworzyc -- zaraz po zalogowaniu i niech będą czy może czekać do momentu w którym będę chciał w nim coś zapisać?
Jak utworzyć coś na wzór onchange="" dla selectboxa i wrzucić do $_GET parametry a pozneij na ich podstawie generowac widok
pytania naprawdę początkującego TIA
Edytowano 1 raz. Ostatnio 2011-02-22 17:47:54 przez jeeweb.