Tagi na forum.

Windows 14205 SQL Server 2132
sieci 6796 Windows XP 1921
SQL 6578 Outlook 1838
SBS 3868 Uprawnienia 1777
Windows 2003 2781 IIS 1636
Windows Server 2588 Office 1516
DNS 2315 Skrypt 1499

pokaż wszystkie tagi na forum

Aplikacja bazodanowa w VC++ 2005 Express Edition

silos 2010-12-07 20:27:01
0

Witam forumowiczów

Do tej pory tworzyłem aplikacje bazodanowe w Delphi 5 + serwer bazodanowy FireBird(Interbase).
Czasy się zmieniają i chciałem tworzyć już kolejną aplikację bazodanową w środowisku Visual C++ Express Edition (z uwagi na działające dopełnianie kodu CTRL+SPACE) na bazie danych MSSQL 2005 Express Edition.
Moje pytanie dotyczy tego czy w/w środowiska (wersje darmowe) pozwalają na budowanie prostych aplikacji bazodanowych (rejestr pracowników, grafiki, urlopy, itp.) bez większych ograniczeń o których należy pamiętać wybierając to środowisko. Czy gdzieś można znależć kurs tworzenia takich aplikacja (bazodanowe) ?
Jeżeli chodzi o naukę MSSQL to zapewne wystarczy kurs TransactSQL z wss.pl.
Jeżeli znam podstawy C++ to chyba podobnie jak w Delphi 5 poradzę sobie ze stworzeniem aplikacji (bez budowania własnych komponentów tylko z użyciem tych standardowych które daje Microsoft).

Za wszelką odpowiedź serdecznie dziękuję.

Pozdrawiam
M.K.

tagi: C++   delphi   Visual C++

winkel  2010-12-07 21:28:49 #1
0

Witaj,
Wybór C++ wydaje się mało szczęśliwym pomysłem.
Visual C++ 2005 Express Edition pozwala na tworzenie graficznego interfejsu użytkownika, ale standardowo chyba tylko w oparciu o WinForms z Microsoft .NET Framework. To samo tyczy się komponentów dostępu do baz danych i ich prezentowania, tu też standardowo dostępne są tylko komponenty z Microsoft .NET Framework, w takim wypadku jednak noe mowy o C++ tylko o C++/CLI. Program nie zostanie także skompilowany do kodu maszynowego tylko do IL a do kodu maszynowego zostanie dopiero przetłumaczony na komputerze użytkownika w trakcie działania aplikacji. Dokładnie to samo można uzyskać pisząc w C# lub VB.NET a kod w C# jest o niebo bardziej czytelny niż kod w C++/CLI. Wydajnościowo także nie ma różnicy pomiędzy C# a C++/CLI, a cytując to starą reklamę, skoro nie widać różnicy to poco przepłacać.Oczywiście program który korzystał będzie z WinForms albo z ADO.NET wymagał będzie obecności Microsoft .NET Framework w odpowiedniej wersji na komputerze użytkownika i nie ma mowy o instalacji tylko jego części, potrzebny jest cały runtime. Wybierając Visual Studio 2008 lub 2010 Express Edition można by ograniczyć się do Microsoft .NET Framework 3.5 lub 4.0 Client Profile, lecz w przypadku starego Visual Studio 2005 Express Edition konieczna jest obecność Microsoft .NET Framework 2.0 a dla tej wersji nie stworzono pakietu Client Profile.

Tak przy okazji, zamiast starego SQL 2005 Express Edition zainteresuj się wersją 2008 R2 Express Edition. Zwiększono w niej maksymalną wielkość bazy danych z 4 do 10GB.--
____________ Robert Winkler

Edytowano 1 raz. Ostatnio 2010-12-07 21:31:15 przez winkel.

silos  2010-12-08 07:19:07 #1.1
0

Witam serdecznie i dziękuję za naprowadzenie.

W sumie C# pewnie też jest potomkiem C++ i czerpie z jego składni. Trzeba mi teraz będzie znaleźć dobry kurs tworzenia aplikacji bazodanowych w C# (VC# 2008 R2). Może na wss.pl coś się znajdzie :-).
Problemem jednak jak widzę będzie tworzenie raportów do wydruku gdyż brak jest w tym środowisku darmowym Report Designera czy coś w tym rodzaju. Czy ktoś może zna jak rozwiązać problem tworzenia raportów w oparciu o dane z bazy danych w tym środowisku programistycznym?
O ile uda mi się zainstalowąc SQLEXPR_TOOLKIT.EXE to jest tam narzędzie BI i może tutaj będzie można tworzyć raporty.

Pozdrawiam
M.K.

coltuszyk  2010-12-08 07:47:23 #1.1.1
0

Zainstaluj SQL Server Express with Advanced Services. Będziesz miał tam Reporting Services.

LINK: http://www.microsoft.com/express/Database/InstallOptions.aspx--Pozdr, Czarek
----------------------------
MCITP: SQL 2008 DBA+DEV, MCTS: SQL 2005 IM
Jeżeli podałem rozwiązanie kliknij "Rozwiązanie", jeżeli Ci pomogłem kliknij "Pomógł mi" :)

winkel  2010-12-08 13:41:30 #1.1.2
0

Szukając VC# 2008 R2 niczego w sieci nie znajdziesz, bo nic takiego nie istnieje.Ale gdy zaczniesz szukaćMicrosoft SQL Server 2008 R2 Express Edition, to powinieneś znaleźć znaleźć najnowszą wersje darmowej bazy danych Microsoftu.Visual C# 2010 Express Edition powinno doprowadzić cie do najnowszej wersji C#.btw. C# może jest odrobinę podobny do C++, ale dużo bliżej mu do Javy niż do C++
 --____________ Robert Winkler

artura4  2010-12-11 01:00:41 #2
0

Witam.
Czyli nie jestem sam ktory z Delphi (kilkanaście lat doswiadczenia) zmuszony został do VS. Ja pracowałem na Delphi z MySQL i chciałem podzielić się swoimi przemyśleniami.
Zaczepiłem  sam z siebie o C# i mam pozytywne odczucia mimo braku wcześniejsze znajomości Javy, C++ i Basica (a to niby nowe dziecko tych trzech języków). Teraz pisze w VB 2005 Prof i po 3 miesiącach się przyzwyczaiłem i jest OK. C++ cały czas męczę od października bo pomagam chrześniakowi - jest na studiach (automatyka) i do dzisiaj mnie dobija ten język (czasem może z mojej winy ale chyba coś w sobie ma że jak by tylko go znać to OK a tak to dobija czymś.. ) Znajomość C++ i trudy z nim żywot rekompensowało poczucie że jest szybki i exe jest "samodzielne" jak w Delphi ale po tym co napisał winkel a pewnie się zna na tym to już nie wiem co myśleć o C++..
Jeżeli VS to polecam Visual Basic, prosty jak barszcz w te chyba trzy m-ce opisałem sobie dll i w nim wszystkie potrzebne funkcje i wszystko do MS-SQL.. Mam odczucie że chłopaki z Delphi zrobili dużo więcej roboty w stosunku do ludzi z VB. "Sto lat temu" to jak bym pisał w Pascalu = Delphi i w assemblerze = VB (całe VS) bo bardziej surowy ale muszę powiedzieć że szybko się odnalazłem :)

Pozdrawiam Artur

mr-owl  2010-12-11 09:18:15 #2.1
0

Witam,

C# i Delphi mają jednego ojca ... pobaw się narzędziami do konwersji kodu z Visual Basic do C#... szybko przerzucisz się na coś C++ pochodnego.

Pozdrawiam,

mr-owl

winkel  2010-12-11 10:47:50 #2.2
0

Żeby nie było tu żadnych niedomówień, korzystając z Visual C++ Express Edition możesz tworzyć programy które nie będą wymagały instalacji .NET Frameworka i będą działały szybciej niż podobny program napisany w C# lub VB.NET, ale....Jeśli potrzebujesz tego to VC++ Express w przy standardowej instalacji pozwala na tworzenie tylko aplikacji konsolowych, zero komponentów, a dla kogoś przechodzącego z Deplhi oznaczało by to tragedie ;-)
Przykładowo, jeśli potrzebujesz dostępu do baz danych to albo szukasz bibliotek dla C++ pod konkretną bazę, albo wpisujesz
#import "c:\Program Files\Common Files\System\ADO\msado15.dll" rename("EOF", "EndOfFile")

i korzystasz z klas ADODB.Aby utworzyć aplikacje z graficznym interfejsem użytkownika szukasz odpowiednich zewnętrznych bibliotek. Co prawda Visual Studio pozwala tworzyć w C++ aplikacje z graficznym interfejsem użytkownika ale dopiero od wersji Standars i to w oparciu o przez niektórych znienawidzone MFC. Pozostaje więc instalacji wxWindows, QT albo innej podobnej biblioteki, można też robić wszystko w WinAPI, jak 20 lat temu, ale kto ma tyle czasu.

Podsumowując. Visual C++ Express Edition pozwala ci tworzyć aplikacje albo w C++ kompilowane do kodu maszynowego i mogące pracować bez wielkiego runtimu , albo możesz korzystać z C++/CLI, gdzie masz możliwosć tworzenia GUI opartego o WinForms, dostęp do baz danych oparte o ADO.NET i inne udogodnienia, ale ceną jest kompilacji do IL (tak jak w C# i VB.NET) i konieczności instalacji .NET Frameworka przed startem aplikacji.    Przy okazji, polecam instalacje Red Gate .NET Reflector, pozwala on na podgląd jak skompilowany program wyglądałby gdy to samo zapisać w czystym IL, C#, VB.NET, C++/CLI czy Delphi.--____________ Robert Winkler

Udziel odpowiedzi

Treść wpisu:

Zaloguj się lub Zarejestruj się aby wykonać tę czynność.

Idź na górę strony